De hittegolf in Ierland zorgt voor recordtemperaturen

Noord-Ierland heeft vandaag, 21 juli, de hoogste temperatuur geregistreerd sinds het begin van de metingen in 1910. Het is de tweede keer in vijf dagen dat de regio de hoogste temperatuur ooit heeft gezien.

Het UK Met Office bevestigde dat Castlederg in Co Tyrone in Noord-Ierland net na 14.30 uur lokale tijd op woensdag een temperatuur van 31,3 ° C (88,34 ° F) heeft gezien.

Afgelopen zaterdag 17 juli meldde Ballywatticock in Co Down een recordtemperatuur van 31,2°C (88,16°F).

Noord-Ierland heeft voor de tweede keer in 5 dagen voorlopig zijn all-time temperatuurrecord verbroken 📈

Castlederg in County Tyrone registreerde vanmiddag om 1437 een temperatuur van 31,3 °C ️

Dit is meer dan de 31,2 °C die Ballywatticock afgelopen zaterdag optekende #hittegolf pic.twitter.com/M4viWndTEi

— Met Office (@metoffice) 21 juli 2021

De Belfast Telegraph meldt dat vóór zaterdag de vorige hoogste temperatuur van 30,8°C in Noord-Ierland werd geregistreerd op 12 juli 1983 en 30 juni 1976.

Voor Noord-Ierland geldt momenteel een Amber Warning for Extreme Heat. De waarschuwing is vanmorgen van kracht geworden en blijft van kracht tot vrijdag 23 juli 23:59 uur.

Op dinsdag zei het Met Office: “Het huidige warme weer zal naar verwachting tot later deze week aanhouden, met dagtemperaturen die pieken op woensdag en donderdag. Er worden ook hoge nachttemperaturen verwacht voordat de temperaturen op vrijdag dalen.”

Northern Ireland Direct heeft advies uitgebracht over hoe om te gaan met het extreme weer in de regio.

Volgens Met Éireann was de Ierse Republiek vandaag de heetste dag van het jaar, tot 30,8°C op Mount Dillon, Co Roscommon en 30,0°C in Newport, Co Mayo.

30,8°C bij Mount Dillon en Newport bij 30,0°C maken vandaag de warmste dag van het jaar tot nu toe😎☀️👇https://t.co/MvCx72KIaT pic.twitter.com/Ewc63s69hs

– Met Éireann (@MetEireann) 21 juli 2021

De Republiek Ierland heeft tot en met vrijdagavond waarschuwingen voor hoge temperaturen van Status Oranje en Status Geel, terwijl bepaalde delen van het land tot vanavond een onweerswaarschuwing kregen:

Status: Geel
Vandaag lokale onweersbuien met kans op bliksem en plaatselijk overstromingen.
Status Geel – Onweersbuiwaarschuwing voor Donegal, Leitrim, Mayo, Sligohttps://t.co/Xg3aMJlyuS pic.twitter.com/Y7gQCeD5Vk

– Met Éireann (@MetEireann) 21 juli 2021

Met Éireann legde uit dat het warme weer te wijten is aan een “verplaatste” jetstream naar het uiterste noorden van Ierland, “die warme lucht aanzuigt en hoge druk laat ‘vastlopen'”.

Waarom is het zo warm en zonnig? 🤔

De jetstream is verplaatst naar het uiterste noorden van Ierland, trekt warme lucht aan en zorgt ervoor dat hoge druk “vastloopt” en ons dit rustige en zonnige weer bezorgt.

De temperaturen kunnen vandaag op enkele plaatsen 30°C of hoger oplopen 📈🌡️

📷👇🏽@ECMWF pic.twitter.com/7RqFawScd4

– Met Éireann (@MetEireann) 21 juli 2021

Het Ierse ministerie van Volksgezondheid moedigt mensen aan om “SunSmart” te zijn tijdens de hittegolf.


Posted By : Unitogel