DNA toont impact die Ierse slaven Vikingen hadden op IJsland

IJslands genetisch onderzoek onthult het lot van de duizenden Ierse vrouwen, die door de Vikingen tot slaaf werden gemaakt en naar het buitenland werden gebracht om IJsland te koloniseren.

De meeste vrouwen werden zo’n 1.000 jaar geleden door de Noordse krijgers uit Ierland en Schotland gehaald en in IJsland gevestigd. Nu heeft DNA-mapping nu onthuld dat deze Ierse vrouwen niet zo’n grote invloed hadden op de genetische samenstelling van het hedendaagse IJsland als de Vikingen die hen daarheen brachten.

In totaal werden de genomen van 25 oude IJslanders geanalyseerd door antropoloog Sunna Ebenesersdóttir van de Universiteit van IJsland en het bedrijf deCODE Genetics in Reykjavik, de IJslandse hoofdstad. De resultaten werden onthuld in 2018. De skeletresten van deze kolonisten werden gevonden op verschillende begraafplaatsen op het eiland.

Ierse vrouwen werden door de Vikingen naar IJsland gebracht. Afbeelding: iStock.

Analyse van hun tanden toonde aan dat de overblijfselen een gelijkmatige mix hadden van Scandinavische (nu Noorwegen en Zweden) en Gaelic afkomst, wat voor het eerst de resultaten onthulde van “vermenging”, wanneer de vorming van een nieuwe populatie wordt onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat hedendaagse IJslanders tot 70 procent van hun genen uit deze Noorse afkomst halen, waarbij de Gaelic-kolonisten een aanzienlijk gebrek aan invloed hebben. Het rapport, gepubliceerd in ‘Science’, gelooft dat dit een gevolg kan zijn van de slavernij waarin deze Gaelic mensen naar het eiland werden gebracht.

Terwijl de oude kolonisten “voornamelijk Noorse mannen en Gaelic vrouwen” waren en hun invloed tegenwoordig wordt gezien in het genoom van IJslanders, is de bevolking de afgelopen 1000 jaar echter anders geworden.

Onderzoek toont aan dat IJslanders oorspronkelijk 50% Noors en 50% Iers waren, maar nu zitten de Noorse genen in 70% van de bevolking. Hadden de Kelten het nadeel van een slaaf, of konden de Noren zich beter voortplanten in ijs en sneeuw? Interessant genetisch experiment. https://t.co/dY6pb2XHBu

— Mike McCulloch (@memcculloch) 6 juni 2018

“Herhaalde hongersnoden en epidemieën leidden tot een aanzienlijk verlies van sequentiediversiteit van de IJslandse genenpool, waardoor deze afdreef van de bronpopulaties in Scandinavië en de Brits-Ierse eilanden”, legt onderzoeker Kári Stefánsson, deCODE-topman en co-auteur uit op het papier.

“Dit is een fascinerend voorbeeld van hoe een bevolking wordt gevormd door haar omgeving, in dit geval de barre en marginale omstandigheden van het middeleeuwse IJsland”, voegde Stefánsson eraan toe.

“Het is ook een andere demonstratie van hoe onze kleine maar goed gekarakteriseerde populatie belangrijke bijdragen kan blijven leveren aan het begrijpen van de fundamentele genetische en evolutionaire processen die onze soort vormen.”

H/T: Ierse Tijden

* Oorspronkelijk gepubliceerd in 2018

Geschiedenis facebook

IersCentrale Geschiedenis

Houd je van Ierse geschiedenis? Deel je favoriete verhalen met andere geschiedenisliefhebbers in de IrishCentral History Facebook-groep.

Iht 600x300px met knop2


Posted By :
http://54.248.59.145/