Iers herenhuis, Nobby Clarke’s Folly, te koop in San Fran

Van goudkoorts tot havenarbeider en klerk tot hoofd van de politie, het herenhuis van Alfred E. Clarke, waar hij nooit in heeft gewoond, staat te koop voor $ 5.850.000.

Alfred E. Clarke’s Mansion, in de Eureka Valley, staat te koop voor $ 5.850.000. Het in het oog springende, prachtig bewaard gebleven gebouw en huisje met 15 appartementen maakt deel uit van de erfenis van een Ier die in 1850 als scheepsjongen naar de Verenigde Staten kwam.

Bekend als Caselli Mansion (vanwege het adres), Nobby Clarke’s Castle en Nobby Clarke’s Folly, het werd in 1891 gebouwd door Alfred “Nobby” Clarke, het is een ziekenhuis geweest en is nu een appartementencomplex.

Clarke arriveerde in de herfst van 1850 in San Francisco vanuit Ierland, aan boord van het Amerikaanse schip Commonwealth, als scheepsjongen. De jonge Ier probeerde zijn fortuin te verdienen in de Gold Rush, maar viel al snel terug op een baan als havenarbeider.

In 1856 trad Clarke toe tot de politie in de nasleep van de San Francisco Committee of Vigilance militiegroepen en de toegenomen behoefte aan politiewerk. In 1887 nam hij ontslag uit zijn rol die duidelijk was voor het hoofd van de politie, nadat hij een fortuin van $ 200.000 had vergaard, waarvan sommigen zeggen dat het met “dubieuze” middelen was.

Clarke kocht 17 acres land in de Eureka-vallei waar hij zijn herenhuis bouwde, destijds bekend als “Clarke’s Folly”. Het huis kostte in 1892 ongeveer $ 100.000 om te bouwen.

Interessant is dat de familie Clarke niet lang in het huis heeft gewoond. Zijn vrouw had geweigerd om in het toen grotendeels landelijke gebied te wonen en bleef liever op Nob Hill.

Het huis veroorzaakte echter veel ontberingen, ondanks dat het niet het familiehuis was. Clarke raakte verwikkeld in een dure juridische vete met een buurman over de verkoop van water.

Kort na het voltooien van het huis verloor Clarke zijn fortuin in een landelijke economische depressie. In 1892 verklaarde hij zichzelf insolvent nadat hij zijn onroerend goed had overgedragen aan zijn vrouw en een vriend in een poging om ze te verbergen. Vervolgens bracht hij een reeks mislukte rechtszaken aan tegen de stad en zijn schuldeisers en werd hij herhaaldelijk gevangengezet voordat hij op 69-jarige leeftijd stierf. Hij verloor het huis in 1896 toen hij in gebreke bleef met de hypotheek.

Alfred E. Clarke’s Mansion in aanbouw in de jaren 1870.

In 1904 was het gebouw het “California General Hospital”, geadverteerd als “een elegant en gerieflijk ziekenhuis” met een groot terrein, geen andere gebouwen in het blok, en “beschut tegen de koude westenwind”.

In 1909 werd het Victor Apartments, het eerste appartementengebouw in de buurt, met 14 eenheden. In de Tweede Wereldoorlog was het een huisvesting voor medewerkers van Standard Oil Company voordat het appartementen werden, zoals het nu is.

Nu, vermeld door Corcoran onroerend goed, wordt de huidige lay-out van Nobby’s Folly beschreven als:

“Drie twee slaapkamers, 5-studio’s, 7-één slaapkamers, een vrijstaand huisje en een parkeergarage voor 1 auto. Het huisje heeft zijn eigen aparte.”

Ze voegen toe: “De units hebben uitzicht op de stad, bijgewerkte keukens en badkamers, hardhouten vloeren en veel natuurlijk licht. De kenmerkende decoratieve afwerkingen, ongelooflijke geschiedenis en hoge plafonds bepalen de architectonische aantrekkingskracht van dit historische pand verder.”

Zoals SFGate het uitdrukte: “Als Nobby het nu maar kon zien.”

Geschiedenis facebook

IersCentrale Geschiedenis

Houd je van Ierse geschiedenis? Deel je favoriete verhalen met andere geschiedenisliefhebbers in de IrishCentral History Facebook-groep.

H/T: noehill.com

Iht 600x300px met knop2


Posted By : Unitogel