Ierse fotograaf legt de realiteit van emigratie vast

Een Ierse fotograaf in Canada heeft een ontroerende nieuwe serie gelanceerd die de realiteit vastlegt waarmee Ierse emigranten over de hele wereld worden geconfronteerd die vastzitten in het ongewisse tussen hun oude en nieuwe leven.

El Keegan emigreerde zes jaar geleden vanuit Dublin naar Toronto, maar heeft zich niet volledig kunnen vestigen in haar nieuwe thuisstad vanwege haar liefde voor Ierland en de heimwee die daarmee gepaard gaat.

De in Dublin geboren fotograaf sprak met een aantal Ierse expats over het gevoel en realiseerde zich dat ze niet de enige was. Keegan ontdekte zelfs dat de overgrote meerderheid van de Ierse expats die ze sprak zich ook zo voelde – niet helemaal thuis in hun nieuwe omgeving en een beetje een vreemde in hun thuisland.

Ze besloot een serie te maken, die in 2020 werd gelanceerd, die dat gevoel weerspiegelt en begon foto’s te maken van beroemde Ierse bezienswaardigheden die van persoonlijke betekenis voor haar waren tijdens een reis terug naar huis in oktober vorig jaar.

Een toenemende werkdruk betekende dat het project tijdelijk naar een laag pitje werd verplaatst totdat COVID-19 de plannen veranderde en Keegan voldoende tijd gaf om aan de serie te werken, genaamd Abhaile (Iers voor thuis).

Ze begon de foto’s die ze afgelopen oktober in Ierland maakte naadloos te combineren met foto’s die ze had gemaakt op iconische locaties in Toronto en New York City, en bracht elke dag uren door met Photoshop om de foto’s te perfectioneren.

Het resultaat was een feilloze nevenschikking van enkele van de beroemdste monumenten van Ierland met gerenommeerde Noord-Amerikaanse locaties in Toronto en New York.

Eén afbeelding bevat bijvoorbeeld een afbeelding van Lynott Pub, een kleine traditionele Ierse pub op Achill Island, midden op Times Square in New York City.

Lynott-pub op Times Square. El Keegan

Het beeld vormt een compleet contrast tussen het rustige leven op het platteland van Ierland en de kakofonie van lawaai in het epicentrum van de Big Apple, en laat de twee werelden zien waar Ierse immigranten zich vaak tussen bevinden.

Een andere afbeelding bevat ondertussen een afbeelding van het Molly Malone-standbeeld van Dublin, een afbeelding van de Spire en een afbeelding van de beroemde bloemenverkopers van Dublin City in het midden van het centrum van Toronto.

Dundas-plein in Toronto.  El Keegan

Dundas-plein in Toronto. El Keegan

De beelden zijn misschien herkenbaar voor veel Ierse immigranten, maar de monumenten hebben allemaal een zeer persoonlijke betekenis voor Keegan.

“Het is als een liefdesbrief aan mijn Ierland. Ik ben opgegroeid in Dublin en we hadden deze ontmoetingsplekken toen we opgroeiden. En alles had zijn eigen unieke geschiedenis”, vertelde ze aan IrishCentral.

“Het zijn niet alleen betekenisloze monumenten voor mij. Ze zijn als mijn eigen hele geschiedenis.”

De beelden van Achill Island, zoals Lynott Pub en de inheemse schapen op het eiland, zijn ook aangrijpend voor Keegan, aangezien ze bijna elke zomer naar het eiland reisde voor haar familievakanties.

Keegan is de jongste van vier broers en zussen, die allemaal uit Ierland zijn geëmigreerd, en ze zei dat het project een andere betekenis heeft gekregen sinds de COVID-19-pandemie uitbrak en Ierse expats verhinderde om naar huis terug te keren en hun familie te bezoeken .

“Het is zo moeilijk geweest. Ik weet dat ik familie heb in Australië in Nieuw-Zeeland die veilig is, maar er is niemand meer om voor mijn ouders te zorgen thuis. Ik deed alles wat ik kon voor hen,” zei ze. “Ik had mijn beste vriend thuis die boodschappen deed voor mijn moeder en ik had An Post bij mijn vader, maar ik voelde me nog steeds machteloos.

“Het is iets anders om normaal weg van huis te zijn, maar als je het huis uit bent, is het weer heel anders. Het is zo vreselijk en het is echt moeilijk geweest.”

De fotograaf mist thuis, maar ze weet dat ze niet terug kan naar Ierland omdat de vooruitzichten op een baan daar gewoon niet goed genoeg zijn. Als ze naar huis zou terugkeren, zou ze waarschijnlijk over een jaar of twee terug moeten naar Canada, zei ze.

Die heimwee heeft ertoe bijgedragen dat ze het gevoel heeft gekregen dat ze nooit echt thuis zal zijn in Toronto zoals in Ierland.

“Dat thuisgevoel evolueert in de loop van de tijd. Hoe langer ik hier blijf, hoe meer Ierland niet echt thuis meer is. Maar ik kan me hier niet volledig vestigen omdat ik thuis zo erg mis,” zei ze.

Dat gevoel inspireerde Keegan om haar ontroerende nieuwe serie te maken en het is al opgepikt door Tourism Ireland in Canada.

Abhaile lanceerde op donderdag 2 juli 2020 op de website van Keegan. Ze zei: “Voor mij ging het om het maken van deze tastbare kunstwerken die zoveel expats over de hele wereld aan hun muur zouden kunnen hangen.”

* Oorspronkelijk gepubliceerd in 2020.

Iht 600x300px met knop2


Posted By : Lagutogel