The Homecoming – Mijn eerste terugkeer naar Ierland sinds het begin van COVID

Aer Lingus vloog maandag zijn eerste volledige vlucht sinds maart 2020 van New York naar Dublin, aangezien de quarantainebeperkingen voor Covid in Ierland niet langer van kracht zijn en gezinnen zich weer kunnen herenigen. Niall O’Dowd zat op de vrolijke vlucht en doet verslag van hoe het verlopen is.

Het belang van familie voor Ieren was nooit meer te zien op dinsdagochtend 20 juli, toen de eerste volledige Aer Lingus-vlucht van New York naar Ierland sinds het begin van Covid in maart 2020 arriveerde op Dublin Airport.

Het vliegtuig was zes uur eerder van JFK Airport vertrokken en ik was een van de passagiers. Ik kan getuigen dat ik in 35 jaar nog nooit zo’n groep opgewonden en aanstaande passagiers de Atlantische Oceaan heb zien oversteken.

De aanleiding was natuurlijk het einde van de Covid-beperkingen voor het vliegen naar Ierland, zonder dat er quarantaineregels van kracht waren voor inkomende passagiers. Het lijkt erop dat duizenden Ieren zullen profiteren van de lang gewilde dag waarop ze naar huis kunnen vliegen om familie en vrienden weer te ontmoeten en te begroeten.

[Editor’s Note: If you are arriving in Ireland from the US and you are not vaccinated, you have to produce a negative PCR test and self-isolate for 14 days. Stay up to date with Ireland’s travel requirements here.]

Eerder bij JFK had ik korte lijnen en een halflege Terminal 5 verwacht, zoals de afgelopen maanden. Ik was totaal niet voorbereid op de enorme menigte die ik tegenkwam, velen vlogen naar Ierland maar ook naar verschillende locaties in Europa waar nu ook de nieuwe no-quarantaineregels van kracht zijn.

Het was echter een gelukkige chaos, waarbij mensen eindelijk beseften dat ze niet te ver weg waren van dierbaren of van hun Europese vakantie die lang was ontzegd vanwege Covid.

Maar een ZEER krachtig woord van waarschuwing voor reizigers naar Ierland – het passagierslokalisatieformulier, dat verplicht is voor elke reiziger om in te vullen, is vereist voor het inchecken. Er waren een aantal mensen, vooral ouderen, die het formulier niet online hadden ingevuld en verward waren door het proces. Het formulier is online beschikbaar en reizigers moeten het bij het inchecken op hun telefoon bij de hand hebben.

Aan boord begroette het personeel van Aer Lingus het volgepakte vliegtuig met de opmerking dat het de eerste volledige vlucht van Amerika naar Ierland was sinds maart 2020.

Het was dus bijzonder om aan boord te zijn, en zoals het de gelegenheid betaamde was het een vlotte vlucht van 35.000 voet in de lucht. We kwamen om 04.30 uur aan op Dublin Airport en het gejuich toen het vliegtuig eindelijk Ierse bodem bereikte, was te horen in New York. Thuis, dat magische woord van vier letters was eindelijk realiteit voor zovelen.

De doorgang door de Ierse immigratie en douane was zeer snel. Inspecteurs zochten het bewijs van vaccinatiekaart en paspoort, maar voor zover ik kon zien, stelden ze heel weinig vragen en lieten ze mensen doorgaan.

In de bagageruimte droegen vertragingen op de carrousel vanwege onze vroege aankomst bij aan de anticipatie. Maar als mensen verwachtten dat vrienden en familie in de aankomsthal zouden wachten, zouden ze teleurgesteld zijn. Covid-regels schrijven voor dat u de luchthaventerminal niet kunt betreden, tenzij u vliegt. Maar de liefde en knuffels wachtten hen buiten de aankomsthal op.

Maar het was een opmerkelijke dag, een overwinning in een tijd van grote stress waarin mensen begrafenissen, huwelijken en te veel familieaangelegenheden misten om op te noemen.

De Ieren zijn trots op het onderhouden van hechte familie-eenheden. En het verhaal van de emigrant die thuiskomt, wordt vaak verteld.

Maar nooit eerder was er een draai aan het verhaal zoals Covid.

Voor mezelf was het heerlijk om mijn broer na 18 maanden weer te begroeten en bij te praten met zijn nieuwe kleinkinderen die ik nog nooit had ontmoet.

Natuurlijk is het leven een reis en soms worden we afgeleid en verliezen we uit het oog wat echt belangrijk is.

De scènes van dinsdag op Dublin Airport herinneren ons er allemaal weer aan hoe onvoorspelbaar het leven kan worden en hoe belangrijk het is om contact te houden met dierbaren.

De foto op de voorpagina van The Irish Times van dinsdag vertelde het hele verhaal. Een kleindochter uit San Diego, waar haar Ierse ouders wonen, rende in de armen van de grootvader die ze bijna twee jaar niet had gezien.

Het was moeilijk om niet emotioneel te worden bij het zien van die foto. En dat prachtige tafereel zal de komende dagen en weken ongetwijfeld nog vele malen worden herhaald als families eindelijk herenigd worden.

*Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de editie van 21 juli van de wekelijkse Irish Voice-krant, zusterpublicatie van IrishCentral.


Posted By : Lagu togel