Violet Gibson – Ierse documentaire debuteert op TG4 in Ierland

Een nieuwe documentaire die het verhaal vertelt van Violet Gibson, de Ierse vrouw die de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini in het gezicht schoot, wordt woensdagavond uitgezonden op TG4.

De Ierstalige documentaire “Violet Gibson – An tÉireannach Mná a Lámhach Mussolini (The Irish Woman who Shot Mussolini)” brengt het fascinerende verhaal van Violet Gibson aan het licht en zal op woensdag 15 september op TG4 in Ierland worden vertoond. .

Een Engelstalige versie van de film werd voor het eerst vertoond op het Dublin International Film Festival in maart 2020, terwijl de film de Best Feature Documentary in de wacht sleepte op het Kerry International Film Festival in 2020.

De film won ook drie prijzen op het Richard Harris International Film Festival en werd vertoond op het Chicago Irish Film Festival in maart 2021.

Producer Barrie Dowdall zei dat hij besloot om Gibsons verhaal te adopteren voor bioscooprelease nadat een radiodocumentaire, geproduceerd door zijn vrouw Siobhán Lynam, een Gold Award won op de New York Festivals World’s Best Radio Programmes.

“Als regisseur en verhalenverteller ben ik altijd geïnteresseerd in het verkennen van minder bekende personages”, zegt Dowdall in een verklaring.

“Ik was vanaf het begin gefascineerd door het verhaal van Violet. Ik vroeg me af hoe deze vooraanstaande vrouw de loop van de wereldgeschiedenis had kunnen veranderen als haar pistool niet was vastgelopen. Ik dacht dat als ze een man was, ze zou worden gevierd als een heroïsche visionair met een standbeeld opgericht ter ere van haar.”

Het verhaal van Violet Gibson, een Ierse vrouw die werd geslagen door de Italiaanse dictator Benito Mussolini, probeert hem te vermoorden maar faalt.

Het verhaal van de Ierse vrouw Violet Gibson die de Italiaanse dictator Benito Mussolini doodschoot en bijna vermoordde.

woensdag 22/9 om 21.30 uur #VioletGibson pic.twitter.com/2zyWBYwLXx

— TG4TV 👁️ (@TG4TV) 11 september 2021

Wie was Violet Gibson?

In 1926 baande de 49-jarige aristocraat Violet Gibson, voorheen een debutante aan het hof van koningin Victoria, zich een weg door een bewonderende menigte in Rome en schoot de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini van dichtbij neer. Ze kwam het dichtst bij het succes van de vier moordpogingen op Mussolini, maar toch werd ze afgeschreven als een eenzame “gekke Ierse vrouw”, opgenomen in een gekkenhuis en effectief uit de geschiedenis geschreven.

Na 18 maanden gevangenisstraf en ondervraging in Italië en onderzoek naar een internationale samenzwering, kwamen Mussolini en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken een deal tot stand om haar voor de rest van haar leven krankzinnig te laten verklaren en op te sluiten in een Brits gekkenhuis.

30 jaar lang vocht ze voor haar vrijlating en schreef ze brieven aan de autoriteiten, politici, vrienden, aan Churchill nadat Italië de oorlog aan Groot-Brittannië had verklaard, aan prinses Elizabeth. Haar brieven zijn nooit geplaatst. In 1956 stierf ze alleen in het asiel, geen vrienden of familie woonden haar begrafenis bij.

Met Gibson die voorbijging als een “gekke Ierse vrouw”, een “demente vrijster”, een “gekke Ierse mysticus”, brengt deze onthullende documentaire het fascinerende verhaal aan het licht van de gedurfde, vrijdenkende dochter van de Lord Chancellor of Ireland, die de attributen van haar Anglo-Ierse opvoeding, en zette zich in voor sociale rechtvaardigheid, anti-oorlogsactivisme en verzet tegen het fascisme.

95 jaar na de moordaanslag heeft het besluit van de gemeenteraad van Dublin om een ​​gedenkplaat op te richten ter ere van Violet Gibson wereldwijde belangstelling gewekt voor dit werkelijk boeiende verhaal van “Violet Gibson – The Irish Woman Who Shot Mussolini”.

IersCentrale Geschiedenis

Houd je van Ierse geschiedenis? Deel je favoriete verhalen met andere geschiedenisliefhebbers in de IrishCentral History Facebook-groep.

Iht 600x300px met knop2


Posted By : Lagutogel