Wat betekenen de namen van de graafschappen van Ierland?

Een korte geschiedenis van wat er achter de namen van de Ierse graafschappen schuilgaat.

De lange geschiedenis van Ierland van inheemse koninkrijken, die werden verdrongen door diverse indringers (Vikingen, Noorse, Engelse, golfspelende Amerikaanse toeristen) heeft een diepgaand effect gehad op de plaatsnamen van het land.

Bekijk deze Engelse vertalingen van Ierse provincienamen, evenals hun betekenis:

Antrim / Antrim

Ulster – Gevestigd c. 1400, vertaalt de naam zich naar “eenzame bergrug” of “eenzame woning”.

Armagh / Armagh

Ulster – Gevestigd c. 1584, de naam betekent “Macha’s hoogte”. Macha was een Keltische godin die naar verluidt een tweeling had gekregen nadat ze op een paard had gereden.

Carlow

Leinster — Opgericht c. 1306, de naam vertaalt zich naar “plaats van vee.”

Cavan /

Ulster – Opgericht in 1584, vertaalt de naam zich naar ‘de holte’.

Clare / De Clare

Munster – Opgericht in 1565, vertaalt de naam zich naar ‘gewoon’. Het graafschap is mogelijk vernoemd naar de familie Norman de Clare. Vóór 1565 stond Clare bekend als Thomond, wat ‘Noord-Münster’ betekent.

Kurk / Kurk

Munster – Opgericht c. 1200, de naam betekent ‘moeras’ of ‘moeras’. (Maar vertel het aan niemand van Corcaigh.)

Derry / Doire

Ulster – Opgericht in 1585, betekent de naam “Doire” “eikenhout”.

Donegal / Donegal

Ulster – Opgericht in 1584, betekent het “bolwerk van de buitenlanders” (Vikingen). Het was door sommigen ook bekend als Tir Chonaill, wat ‘het land van Conall’ betekent.

Omlaag / Omlaag

Ulster – Gevestigd c. 1520, de naam betekent “het fort”.

Dublin / Dublin / Dublin

Leinster – Opgericht in 1185, is de “Baile Áth Cliath” de moderne Ierse versie die “stad van het gehinderde fort” betekent en “Dubhlinn” is een oudere versie die “zwarte poel” betekent.

Fermanagh / Fermanagh

Ulster — Opgericht in 1584, vertaalt de naam zich naar “Mannen van Manach” of, meer specifiek, “mannen uit het graafschap van de meren.”

Galway / Gaillimh

Connacht – Opgericht in 1565, is het graafschap vernoemd naar de rivier de Gaillimh, wat ‘steenachtig’ betekent.

Kerry / Kerry

Munster – Opgericht c. 1200, de naam vertaalt zich naar “Mensen van Ciar”. Breek het verder uit en je ontdekt dat Ciar ‘zwart’ of ‘donkerbruin’ betekent en Raighe ‘stam’ betekent.

Kildare / Cill Dara

Leinster – Opgericht in 1297, betekent het “kerk van de eik”.

Kilkenny / Cill Chainnigh

Leinster – Opgericht c. 1200 betekent het ‘kerk van Cainnech’ en werd genoemd ter ere van St. Cainnech, die het graafschap in 597 tot het christendom bekeerde.

Laois / Laois

Leinster – Opgericht in 1556, is de naam afgeleid van Uí Laioghis, wat “mensen van Lugaid Laigne” betekent. Lugaid kreeg land in het gebied nadat hij indringers uit Munster had verdreven. Moeilijk te spellen, maar beter dan de oorspronkelijke naam, ‘Queen’s County’, ter ere van ‘Bloody Mary’ Tudor.

Leitrim / Leitrim

Connacht – Opgericht in 1565, betekent de naam “grijze bergrug”.

Limerick / Luimneach

Munster – Opgericht c. 1200, de naam betekent “kale plek”. De Vikingnaam voor het graafschap was “Hlymrekr”, wat “machtig lawaai” betekende.

Longford / Longford

Leinster – Opgericht in 1586, betekent de naam “de haven” of “de vesting aan de rivier”, een verwijzing naar de rivier de Shannon.

Louth / Lu

Leinster – Opgericht c. 1200, is de provincie vernoemd naar de Ierse god Lugh (nu gespeld als Lugh).

IersCentrale Geschiedenis

Houd je van Ierse geschiedenis? Deel je favoriete verhalen met andere geschiedenisliefhebbers in de IrishCentral History Facebook-groep.

Mayo / Mayo

Connacht – Opgericht in 1565, betekent de naam “vlakte van de taxus”.

Meath

Leinster – Opgericht in 1297, betekent de naam “het midden”. Het was ooit het huis van de Hoge Koningen van Ierland.

Monaghan / Monaghan

Ulster – Opgericht in 1585, heeft de naam een ​​paar vertalingen: “heuvelachtig land” of “bosachtig / heuvelachtig veld”.

Offaly / Offaly

Leinster – Opgericht in 1556, werd het oorspronkelijk genoemd naar het Gaelic grondgebied van Ui Failghe. In 1556 noemde “Bloody Mary” Tudor dit gebied “King’s County” naar haar echtgenoot, Filips van Spanje. De naam werd terug veranderd in Offaly na de oprichting van de Ierse Vrijstaat.

Roscommon / Roscommon

Connacht – Opgericht c. 1292, de naam betekent “Comán’s wood” en werd genoemd ter ere van St. Comán, die in 550 het klooster van Roscommon stichtte.

Sligo / Sligéach

Connacht – Opgericht in 1565, betekent de naam “schelpachtige plaats”, een verwijzing naar de overvloedige aanvoer van schelpdieren in de rivier.

Tipperary / Tiobraid rann

Munster – Opgericht in de 13e eeuw, betekent de naam “bron van de Arra”, een verwijzing naar de rivier die door het graafschap stroomt.

Tyrone / Tir Eoghain

Ulster – Opgericht in 1585, betekent de naam “Land of Eoghan”. Het is een eerbetoon aan Eogan mac Néill, die het koninkrijk Ailech stichtte, het huidige Tyrone.

Waterford / Port Láirge

Munster – Opgericht c. 1200, de naam betekent “de haven van Larag”. Het was ook bekend onder de Noorse term voor ‘ramfjord’.

Westmeath / An Iamhí

Leinster – Opgericht in 1543, betekent de naam “het westen midden”.

Wexford / Loch Garman

Leinster – Opgericht c. 1200, de naam komt van de Noorse term voor ‘fjord van het wad’.

Wicklow / Wicklow

Leinster – Opgericht in 1607, vertaalt de Ierse naam naar “Kerk van de Mantan”. “Mantan” betekent “tandloze” en verwijst naar een heilige wiens tanden werden uitgeslagen door Ierse heidenen rond de tijd van St. Patrick. De Noorse naam voor dit gebied betekende ‘de weide van de Vikingen’.

* Oorspronkelijk gepubliceerd in juni 2014, bijgewerkt in juli 2021.

Reis facebook

Op reis naar Ierland

Plant u een vakantie in Ierland? Op zoek naar advies of leuke herinneringen delen? Word lid van onze Ierse reis Facebook-groep.

Iht 600x300px met knop2


Posted By : http://54.248.59.145/